Είσοδος Μέλους

Εγγραφή Νέου Μέλους

News

Το α' 6μηνο του 2021 ολοκληρώνεται η α' φάση στο Φαληρικό Μέτωπο

Για το α' εξάμηνο του 2021 μετατίθεται η ολοκλήρωση της α' φάσης του έργου ανάπλασης του Φαληρικού όρμου κυρίως λόγο των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊου.

 

Οπως αναφέρει η Περιφέρεια Αττικής σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ., Β. Σπανάκη παράλληλα με την ολοκλήρωση της α’ φάσης κατασκευής του έργου και τη δημοπράτηση της επόμενης φάσης, αναζητά κι ένα βιώσιμο, σε βάθος δεκαετιών, μοντέλο διαχείρισης της παρέμβασης, αφού δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη στον αρχικό σχεδιασμό εκτέλεσης της μεγαλύτερης αστικής παρέμβασης στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

Η Περιφέρεια ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας νέος σχεδιασμός όσον αφορά στην υλοποίηση του έργου και επισημαίνει ότι ποτέ δεν έθεσε ζήτημα αλλαγής των χρήσεων γης και των όρων δόμησης που προβλέπονται στο Π.Δ. 443/6-12-2013.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεσμεύεται ότι  θα προχωρήσει σε ευρεία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους της περιοχής, όσον αφορά στον τρόπο διαχείρισης κι αξιοποίησης της παρέμβασης, όταν αυτή ολοκληρωθεί και τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση , θα διασφαλίσει ότι το παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου δεν θα έχει την τύχη των εγκαταλελειμμένων κι αναξιοποίητων Ολυμπιακών Ακινήτων. 

"Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες των Δήμων της ευρύτερης περιοχής του Φαληρικού Μετώπου, ότι ποτέ δεν είχαν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι για την εκτέλεση του έργου, από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, όπως ανακριβώς ισχυρίζεται η προηγούμενη Διοίκηση της.

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 βρήκαμε στα ταμεία μας λίγο περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ και υποχρεώσεις μόνον για υλοποίηση τεχνικών έργων άνω του 1,7 δις ευρώ ( αφορούν την αποπληρωμή έργων που ήταν σε εξέλιξη, έργων που είχαν υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους ή είχαν ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας με ενδεικτικά ποσά).

Αν διαθέσουμε το σύνολο των χρημάτων που έχουμε στη διάθεσή μας μόνον για το συγκεκριμένο έργο, θα αναγκαστούμε να ακυρώσουμε έργα που έχουν ήδη προγραμματιστεί στους  υπόλοιπους Δήμους της Αττικής, αλλά και να μην σχεδιάσουμε κανέναν νέο έργο για τα επόμενα χρόνια.

Για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου, αναζητούμε χρηματοδότηση από διάφορες πηγές ( όπως είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ή η χρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων)" επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής.

Μεταξύ άλλων για την εξέλιξη του μεγάλου αυτού έργου η περιφέρεια αναφέρει ότι:

Η δημοπράτηση της Β’ φάσης των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου συναρτάται ευθέως και αμέσως προς την τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης σε εξειδικευμένη εταιρία υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής σε τεχνοοικονομικό και νομικό επίπεδο.
Η επιστημονική γνώση και η εμπειρία του αναδόχου σε έργα ανάλογης κλίμακας και στρατηγικής σημασίας θα εγγυώνται όχι μόνο τη γρήγορη και σωστή δημοπράτηση αλλά και την ολοκλήρωση αυτού του εμβληματικού έργου για όλη την Αττική, κατά τρόπο τεχνικά και οικονομικά άρτιο.
Τα καθήκοντα του συμβούλου, συνοψίζονται κυρίως: (α) στην αναζήτηση πόρων από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης ή/και συνδυασμού χρηματοδοτικών εργαλείων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (β) στην οργάνωση της διαδικασίας ανάλογα με την περίπτωση για την υποβολή πλήρους φακέλου και την παρακολούθηση της ολοκλήρωσής της (γ) στην υποστήριξη στην αξιοποίηση, λειτουργική βιωσιμότητα, συντήρηση και ασφαλή λειτουργία του Οικολογικού Πάρκου, μετά την κατασκευαστική ολοκλήρωσή του, προς όφελος των πολιτών της Αττικής.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η δημοπράτηση της Β’ Φάσης στο πρώτο εξάμηνο του 2021, με τη συνδρομή του Συμβούλου και την εξεύρεση χρηματοδότησης.


Λεωφόρος Ποσειδώνος 21,
Άλιμος 174 55
210 9884034
210 9810748
Θέλετε να σας καλέσουμε;
Όνομα Επώνυμο
E-mail Τηλέφωνο
Ώρες επικοινωνίας από έως
* Όλα τα παραπάνω πεδία είναι
  υποχρεωτικά!